söndag 25 januari 2009

Adekvariat culpa

(de juridiska problemen tar vid - skadestånd)

Klockan 15:50 hade han båda utskrifterna i handen. Den egensinniga skrivaren, som redan hade varit på reparation innan, hade vägrat skriva ut i 20 minuter, ända tills Billy tog fram häftapparaten och skrek: ”Jag cuttar dig, jag svär!” Hursomhelst, han hade väldigt bråttom till Riddartorget nu eftersom inlämning skulle ske senast 16:00. Cykeln var på reparation för andra gången eftersom verkstan inte hade satt fast kedjan ordentligt första gången. Bussen var med sina oändligt oförutsägbara marginaler alltför riskabel att ta. Enda sättet att hinna i tid var att ta på sig sina joggingdojor, ta utskrifterna i handen och bränna av mot gamla Juridikum. (Att springa med PM:en i handen sträckan Kantorsgatan-Riddartorget döps därför härmed till Billy Boy-loppet.)

Det var inte alls Billy Boys dag den torsdan. Med en minut kvar till fyra och när han redan var på bron över ån stötte han ihop med en viktigpetter som gick med näsan i vädret. Pappersrullen med båda texterna slungades ur Billys hand och därefter singlade PM:en rakt ner i ån, medan den romantiska kärleksnovellen blev kvar i en högst oromantisk pöl på bron…

PM:en var ändå förlorad, därför stannade nu Billy för att starta ett maximalt bråk med viktigpettern, men först tog han upp novellen och vred vattnet ur den. Billy anförde därefter med tyngd och riklig användning av skadeståndsrättsliga facktermer att viktigpettern hade förorsakat honom ekonomisk och ideell skada genom att inte lyda högerregeln. Omfattningen av skadorna var svårbedömd och därför kunde inte Billy kräva gottgörelse på plats, men viktigpetterns visitkort ville han ha. ”För att höra av mig senare”, sa han. Han fick visitkortet av den hånskrattande svartrocken (Viktigpetterns hånskratt förklaras senare. Nej, förresten ännu senare.)

Efter slutet av terminen… Olyckan på bron godtogs självklart inte som en giltig, eller ens trovärdig ursäkt av institutionen och novellen vann inte någon plats i tävlingen, vilket Billy tror i hög grad beror på att utskriften hade varit i en lerpöl och därmed hade skapat ett oproffsigt intryck på juryn.

- Den jäveln kostade mig ett AB och hundra skattefria lakan, skrek Billy för fulla lungor när han gick i stan och skrämde slag på alla stackars tanter samtidigt som han drog åt sig beundrande blickar från en tjej med mohikanfrilla och ett kilo piercingar i ansiktet.

Utbrottet verkade ha en lugnande effekt på Billy Boys hårt prövade nerver, men när han passerade en busshållsplatsbetongstolpe knöt sig hans högra näve helt ofrivilligt och innan han förstod vad som hände hade han utdelat stolpen en proffsig höger i tungviktarklass. Hade stolpen varit Tyson eller vilken annan dödlig boxare som helst hade den varit nere för räkning för gott, men nu var stolpen av betong just en stolpe av betong som stod oförskämt bekvämt förankrad i sitt betongfundament och i JB:s tvingande samt förändringsrestriktiva regler. Stolpen blev alltså inte knockad. Billys hand däremot åkte in, förstörde handleden och klöv fästet mellan de två underarmsbenen. Dessutom var det flera fingrar som bröts flera gånger om eller åkte ur led.

Senare på kvällen… Billy vaknade på sjukhuset glad och lullig av alla smärtstillande medel och lustgasen han måste fått innan operationen. Kemiskt oförmögen att känna sorg tänkte han på den sumpade dejten med den söta tyska utbytesstudentskan. De skulle träffats på kvällen och han hade planerat att snärja henne med förföriska spanska gitarrmelodier, men nu låg han på Ackis med opererad, spikad och gipsad arm…

Identifiera de skadeståndsanspråk Billy kan anföra och hjälp honom med juridikens underbara verktyg att få ut en maximal ersättning. Utan att för den skull förbise problemen med varje anspråk.

1 kommentar: